Lohsepark
Place of Remembrance
Hamburg HafenCity

  • Client:
    HafenCity Hamburg GmbH
  • Architect:
    Vogt Landschaftsarchitekten
  • Angled retaining walls:
    Flat foundation
    Walls up to 3 m high
    Total length: c. 350 m
    Seamless structure
    Including staircase
  • Foot and bicycle bridge:
    Integral structure, reinforced concrete, pile foundation
    Span: c. 20 m
    Crossing angle: 30°
  • Time: 2015 - 2016
    Costs: c. 2.7 mill. EUR
  • Our scope:
    civil and structural engineering, preparation of tender documents, site management

An incision in time.

Lohsepark is the green public park in Hamburg’s HafenCity district. It is on the site of a former railway station, the Hannoverscher Bahnhof. As a new centrepiece in the heart of HafenCity, with its spacious landscape of trees and meadows it will become a meeting place and recreational space for all its visitors.

Integrated into the park is also the central inner-city place of remembrance for the deportation from Hamburg of at least 7,692 Jews as well as Sinti and Roma – a dark stain on Hamburg’s history.

Diagonally through the park runs a broad cutting, formed of angled retaining walls on each side, which forms a deep incision across the park area. It symbolises the course of the former railway tracks and connects Lohseplatz, the former station forecourt, with the surviving remains of the platform.

The architectural specifications for the design of the walls were a challenge for the engineers: prismatically folded surfaces, a specially-developed cement formulation with colourations and surface processing with extremely high-pressure water jets. The result is a complete structure with a very individual and unique character.

The execution of the architecturally-designed cycle and footbridge as an integral structure on deep foundations with a crossing angle of 30° and an irregular, cubist-prismatic reinforced concrete cross-section represented a particular engineering highlight.