Kaiser-Wilhelm-Kontor
Additional floors for office block
Hamburg

  • Client: Volkswohlbund Versicherung Grundstücksverwaltung
  • Architect:
    nps tchoban voss, Hamburg
  • Revitalisation and addition

  • Composite steel construction

  • GFA: c. 8,600 m²
  • Building costs: c. 7.5 mill. EUR
  • Time: 2006 - 2007
  • Our scope: structural engineering, sound and thermal insulation certificate

Addition and revitalisation.

The Kaiser-Wilhelm-Kontor office block has stood at a prominent location on Axel-Springer-Platz in Hamburg’s inner city since 2007. It was erected in the 1950s. Modernisation was necessary to meet today’s requirements for an office and commercial building.

The previous two-storey penthouse level has been completely removed. To replace it, a two-storey addition has been built in composite steel construction with  technical rooms above.

The bracing of the building has been completely restructured. At its heart, a new, bracing stairwell core has been created. At the same time, the area around the former stairwell on the edge of the building was reconstructed. Here, two new glass-sided elevators now offer an impressive invitation to enjoy the view.

The massive interventions in the existing building also required extensive planning of the building conditions.

Today in Kaiser-Wilhelm-Kontor, the new and the old produce a successful unity. Both aspects are now up-to-date and well equipped for their future role.